Kategorie
Poradniki

Jak wyposażyć cukiernię? Praktyczne porady

Szczególnie w obecnych czasach, kiedy to większość z nas nie ma czasu na samodzielne pieczenie, cukiernie cieszą się ogromną popularnością. Coraz więcej osób chętnie korzysta z gotowych rozwiązań i zaopatruje się w ciasta czy torty w cukierniach. Cukiernie aktualnie nie tylko dostarczają swoim klientom domowe wypieki na specjalne okazje i święta. W końcu, kto nie lubi od czasu do czasu zjeść przepyszny kawałek ciasta czy chociażby babeczkę? Dogodna lokalizacja, np. w galerii handlowej czy centrum miasta sprawia, że w przerwie od codziennych obowiązków niejedna osoba decyduje się na umilenie sobie dnia jakimiś słodkościami.

Własna cukiernia to świetny pomysł na biznes. Trochę ciężkiej pracy w połączeniu z dobrą lokalizacją sprawi, że cukiernia szybko przyniesie swojemu właścicielowi zysk. Rozważając otworzenie swojej własnej fabryki słodkości należy rozpocząć od znalezienia lokalu i jego odpowiedniego wyposażenia.

Podstawowe sprzęty

Wyposażenie cukierni należy zacząć od zakupu podstawowych sprzętów, które ułatwią wykonywanie codziennych obowiązków i usprawnią pracę cukiernika. Z pomocą przychodzą takie sklepy, jak https://www.cukieteria.pl/. Na początku przygody z cukiernictwem nie muszą to być profesjonalne urządzenia. Do przygotowywania mas do ciast i kremów świetnie nadawać się będą klasyczne miksery ręczne. Poradzą sobie one także z ubijaniem piany. Osoby, które operują nieco większym budżetem mogą pozwolić sobie na zakup robota kuchennego, który wykona cały proces łączenia składników sam. Tym sposobem cukiernik jest stanie zaoszczędzić sporo czasu, który może zostać poświęcony na wykonywanie innych czynności. Roboty kuchenne oprócz klasycznych funkcji miksowania i ubijania poszczególnych składników, wyposażone są w wiele innych funkcji, które mogą okazać się przydatne. Urządzenia te mogą posiekać i rozdrobnić produkty, a nawet zagnieść ciasto. Przygotowując słodkości zwykle korzystamy z przepisów, w których podane są proporcje potrzebnych do ich przygotowania produktów. Oczywiście, możemy odmierzać ich ilości za pomocą szklanek i łyżek, jednak zdecydowanie wygodniejsza opcja będzie skorzystanie z wagi kuchennej. Do wyboru mamy modele płaskie, na których stawiamy wybrane naczynie i umieszczamy w nim dany składnik, bądź wagi kuchenne z już wbudowana misą. Oba rozwiązania są wygodne, wybór zależy tutaj głównie od preferencji danej osoby.

Formy do pieczenia

Kiedy masa na ciasto, tort czy babeczki będzie już gotowa, należy umieścić ją w odpowiednim naczyniu. Dlatego też należy zaopatrzyć się w formy do pieczenia. Ich liczba zapewne będzie wzrastać wraz z wprowadzeniem do sprzedaży coraz to nowych wypieków, na początku jednak wystarczy kilka najbardziej klasycznych rodzajów. Podstawą wyposażenia cukiernika będzie oczywiście prostokątna blacha, idealna do przygotowywania kruchych, drożdżowych bądź ucieranych ciast, a także tortownica, która sprawdzi się do pieczenia tortów. W zależności od potrzeb warto też zakupić tzw. keksówkę oraz foremki do ciastek czy muffinek.

Dekoracje

Kiedy ciasto się już upiecze, następuje ulubiony moment większości cukierników, czyli jego ozdabianie. Przydadzą się do tego szpatuły cukiernicze ułatwiające wygładzanie tortu oraz rękawy cukiernicze, dzięki którym wykonasz ozdobne falbanki. Na tak przygotowanej powierzchni powinny znaleźć się dopasowane do okazji, na którą dane ciasto, tort czy inne wypieki są przygotowywane. Możesz ozdobić je cukrowymi lub waflowymi posypkami, wstążkami z masy cukrowej czy jadalnym konfetti. Aktualnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów dekoracji, które umożliwią Ci stworzenie wyjątkowej kompozycji. Elementem, który ją dopełni będą toppery oraz figurki z czekolady. Zaletą gotowych figurek czekoladowych jest ich niezwykle estetyczny wygląd. Samodzielne przygotowywanie tak korzystnie wyglądających dekoracji jest bardzo pracochłonne, warto więc zaopatrzyć się w rozwiązania, które znacznie ułatwiają proces tworzenia wyjątkowych wypieków.

Jak widzisz, jest kilka elementów, o których nie można zapomnieć planując wyposażenie swojej cukierni. Te podstawowe narzędzia i akcesoria pomogą Ci przygotowywać pyszne i estetycznie wyglądające słodkości oraz umożliwią Ci rozwijanie Twoich umiejętności.