Kategorie
Poradniki

Czy grill elektryczny w restauracji to dobry pomysł?

Nie da się ukryć, że Polacy bardzo lubią grillowanie. Grillują nie tylko w ogródkach, na tarasie, czy na biwaku, ale coraz częściej również w restauracjach. Jak odpowiednio przygotować restaurację na sezon grillowy i jaki grill będzie najlepszy dla Twojego lokalu? Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, czy grill elektryczny w restauracji to dobry pomysł.

Czym jest grill gastronomiczny?

Grill gastronomiczny to urządzenie, które potrafi znacznie więcej niż zwykły grill węglowy. Grill gastronomiczny zaprojektowany został tak, aby spełniać wszelkie wymagania branży gastronomicznej. Oprócz większej powierzchni, dzięki której możliwe jest przygotowanie znacznie większej ilości potraw w krótkim czasie, urządzenie te różni się również rodzajem źródła energii, ponieważ zamiast gazu czy węgla drzewnego używa po prostu prądu pochodzącego z gniazdka. Grill elektryczny gastronomiczny wyróżnia się przede wszystkim solidną konstrukcją, a także jakością materiałów użytych do jego produkcji – takich jak żeliwo i stal nierdzewna. W przeciwieństwie do grilla na węgiel drzewny, grille elektryczne to urządzenia, które mogą być używane w zamkniętych pomieszczeniach, ponieważ emisja wydostającego się z nich dymu jest bardzo niska. Wiele grilli elektrycznych posiada także zabezpieczenie przed przegrzaniem – takie zabezpieczenie automatycznie przerywa zasilanie, gdy wykryje zbyt wysoką temperaturę. W dzisiejszych czasach grillowanie przy użyciu węgla drzewnego lub brykietu jest kwestią bardzo kontrowersyjną – głównie z uwagi na to, że soki z mięsa oraz marynata kapią w głąb żaru, co powoduje uwolnienie szkodliwych związków. Należy jednak podkreślić, że użytkownicy grilla elektrycznego nigdy nie zaznają dymnego aromatu, który wywodzi się z tradycyjnego grilla.

Ile trzeba zapłacić za grill elektryczny?

Właściciele restauracji bardzo często decydują się na grille elektryczne – cena takich urządzeń to około kilku tysięcy złotych. Grille elektryczne mogą być zróżnicowane pod względem: wielkości, konfiguracji, mocy, a także dodatkowych funkcji. Grill elektryczny cateringowy zaprojektowany jest zazwyczaj w taki sposób, aby mógł wytrzymać obciążenie wyższe niż pozostałe urządzenia komercyjne. Ponadto, taki grill powinien być w stanie produkować większe ilości jedzenia dużo szybciej i sprawniej. Urządzenie może zostać dodatkowo wyposażone w narzędzia ułatwiające pracę z grillem – takie jak np.: zamknięte obudowy pozwalające na wzrost temperatury, przyrządy służące do dostosowywania odpowiednich temperatur, systemy ułatwiające kontrolę nad dymem i wspomagające wentylację, a także możliwość cyfrowego i dotykowego sterowania przy użyciu interaktywnego panelu.

Konserwacja grilla elektrycznego

Grill elektryczny gastronomiczny musi być regularnie konserwowany, aby mógł działać w pełni poprawnie. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby w urządzeniu nie doszło do żadnych uszkodzeń mechanicznych. Przed każdym użyciem urządzenia należy najpierw dokładnie oczyścić grill i wyczyścić siatkę znajdująca się na ruszcie – do tego celu najlepiej sprawdzi się zastosowanie szczotki drucianej. Po każdym użyciu grilla należy pozbyć się skorodowanych części i dobrze wyczyścić wnętrze – w taki sposób, aby było wolne od resztek jedzenia i tłuszczu. Mając w posiadaniu grill elektryczny gastronomiczny należy także regularnie sprawdzać, czy przewody nie są przeciążone, a także czy stan wszystkich podzespołów jest dobry. Jeśli w urządzeniu pojawią się jakiekolwiek uszkodzenia, należy bezzwłocznie skontaktować się z producentem, który wymieni uszkodzone podzespoły. Prawidłowa konserwacja obejmuje również okresowe smarowanie dolnej pokrywy i wyłącznika – co znacznie przedłuży żywotność grilla. Ponadto należy pamiętać o tym, że zanim zacznie się czyścić grill należy upewnić się, że został on całkowicie wyłączony. Natomiast w celu skruszenia osadu warto jest użyć ocieplacza – wystarczy napełnić miseczkę ocieplaczem i ustawić ją na grilla na około 10-15 min, cogrille elektryczne – cena ułatwi późniejsze czyszczenie urządzenia.