Kategorie
Poradniki

Cukiernik – czym się zajmuje?

Cukiernik to zawód, który może wykonywać praktycznie każdy, ale nie każdy się do niego nadaje. Jest to praca, do której trzeba mieć odpowiednią smykałkę i zmysł artystyczny. Czym zajmuje się cukiernik? Jak wygląda kurs cukiernika? Czy warto pracować w tym zawodzie?

Co robi cukiernik?

Cukiernik to osoba, która w dużym uproszczeniu zajmuje się produkcją różnego typu wyrobów cukierniczych. Należą do nich ciasta, lody i ciastka. Osoba ta jest odpowiedzialna za przygotowanie odpowiednich półproduktów oraz surowców, które są potrzebne do produkcji danego wyrobu. Cukiernik może pracować tylko w miejscu ściśle do tego wyznaczonym, gdzie zachowane są wszelkie normy bezpieczeństwa żywności. W takim miejscu musi być również zapewniona wysoka jakość.

Co należy do obowiązków cukiernika?

To, jakie obowiązki ma cukiernik, zależy w dużej mierze od tego, w jakim miejscu pracuje. Cukiernik może pracować w małej firmie, w której wykonuje wszystkie zlecone mu zadania. Może również podjąć pracę w większym zakładzie, gdzie będzie miał ściśle przydzielone zadanie. Może zajmować się jedynie produkcją lodów, ciastek czy dekoracją ciast. Co robi cukiernik poza tym? W tej pracy przydatny jest zmysł artystyczny, gdyż bardzo często trzeba przystroić ciasta i torty różnego typu dekoracjami. Cukiernik musi też mieć na uwadze kontrolę maszyn i urządzeń, w których produkowane są wyroby, aby praca na nich była bezpieczna.

Jak zostać cukiernikiem?

Cukiernik jest osobą, który często potrafi stworzyć coś dobrego ze składników, które ma pod ręką. Niektórzy mają ten talent od urodzenia i z powodzeniem go wykorzystują, inni muszą się uczyć wszystkiego od zera. Niezależnie od tego, czy ktoś ma talent, czy chce po raz pierwszy wypróbować swoich sił w tej pracy, do wykonywania tego zawodu potrzebny jest kurs cukiernika. Można również ukończyć technikum o odpowiednim profilu albo szkołę branżową. 

Czego można nauczyć się na kursie cukiernika?

Odpowiednia edukacja pozwala osobom chcącym pracować w tej branży wypróbowania sił w zawodzie cukiernika. Kurs cukiernika przedstawia kwestie dotyczące tego, co robi cukiernik i przygotowuje do pracy w zawodzie. Osoby biorące udział w kursie są odpowiednio szkolone. Poznają sposoby dekorowania wyrobów cukierniczych, uczą się obsługi maszyn, podejmują się wypiekania ciast oraz innego typu deserów na różne sposoby. Na kursie przedstawione zostają również podstawy technologii żywności. Można także nauczyć się kwestii zakładania działalności gospodarczej, żeby pracować na własną rękę. Zajęcia teoretyczne są ważne, ale najważniejsze jest nauczenie się wszystkiego w praktyce, dlatego też poza teorią na kursie są także zajęcia praktyczne. Dzięki nim studenci na własnej skórze przekonują się, czy nadają się do wykonywania tego zawodu. 

Cukiernik – praca z pasją

Czy warto zrobić kurs cukiernika? Czy jest to opłacalne? Są rzeczy, które warto robić i są opłacalne. Są takie, których nie warto i się nie opłaca. Są też takie, które istnieją gdzieś pomiędzy. Tak naprawdę wszystko zależy od podejścia człowieka, jego umiejętności i pasji. Jeśli ktoś kocha wypieki, a praca z nimi sprawia mu radość, to na pewno warto wypróbować swoich możliwości w tym zawodzie. Każda osoba, która jest kreatywna i lubi pracę twórczą, jest w stanie odnaleźć w pracy cukiernika coś dla siebie.

Cukiernik – zarobki

Zarobki w pracy cukiernika są tak naprawdę nieograniczone. Wszystko zależy od tego, na jakim etapie kariery jest dana osoba i jaką formę pracy wykonuje. Cukiernik może pracować zarówno na etacie, jak i założyć własną działalność gospodarczą. Może mieć jedną konkretną specjalizację, jak również wykonywać kilka zadań jednocześnie. Po zrobieniu kursu, czy innej szkoły branżowej warto rozważyć opcję kursów doszkalających, aby cały czas doskonalić swoje umiejętności i wchodzić na wyższy poziom w zawodzie cukiernika. Na początku swojej kariery cukiernik zapewne nie zarobi kokosów, ale przykładając się do pracy, budując bazę klientów i wypracowując odpowiednią renomę, jest w stanie zajść w kwestii zarobków naprawdę wysoko.