Woda z kranu często zawiera zanieczyszczenia chemiczne, fizyczne lub organiczne, które zmieniają jej smak bądź mogą nawet sprawić, że nie jest bezpieczna do użytku domowego. Jednym z najczęstszych problemów jest nadmierna twardość cieczy, która negatywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i codzienne czynności, np. pranie). Jak przeprowadzane jest zmiękczanie wody w domowych warunkach?
Czym jest „twarda woda”?
Twarda woda to ciecz, która zawiera wysoki poziom zanieczyszczeń mineralnych – zwykle wapnia, magnezu, żelaza, manganu i innych pierwiastków. Ta studzienna często posiada wymienione składniki, ponieważ w naturalny sposób wypłukuje je z gleby i skał. Twarda woda pojawia się także w wodociągach z powodu niewystarczającej obróbki pierwotnej lub za sprawą starych, zużytych rur.
Sposoby na zmiękczenie wody
Istnieją różne metody zmiękczania wody. Niektóre z nich mogą być stosowane tylko w przemyśle, podczas gdy inne nadają się do warunków domowych. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym metodom, które można stosować w domu.
Gotowanie wody
Najtańszą i najprostszą metodą jest obróbka cieplna, czyli zwykłe gotowanie. Gdy ciecz zostaje podgrzana do temperatury wrzenia, niektóre zawarte w niej minerały rozpadają się, tworząc nierozpuszczalny osad oraz gaz. Podczas obróbki cieplnej gaz ulatnia się, a stałe cząsteczki można usunąć zwykłą filtracją. Co warto wiedzieć na temat tej metody?
- Wymaga dużej ilości energii elektrycznej;
- Częściowo usuwa jedynie związki wapnia, pozostawiając w wodzie inne pierwiastki i związki, przez co nieznacznie zmniejsza jej twardość;
- Umożliwia zmiękczanie wody tylko w niewielkich ilościach, np. do picia, nie nadaje się więc do stosowania w gospodarstwie domowym (do mycia lub prania)
Chemiczne zmiękczanie wody
W tej metodzie do wody dodaje się specjalne odczynniki chemiczne, takie jak zmiękczacze na bazie wapna, sody, wodorotlenku sodu lub innych związków chemicznych. Oddziałują z rozpuszczonymi w cieczy solami, „wiążąc” je i przekształcając w nierozpuszczalne związki. W rezultacie minerały zostają przekształcone w osad, który pozostaje na dnie filtra, zmniejszając tym samym twardość wody.
Metoda ta nadaje się do oczyszczania cieczy, która ma być wykorzystywana do celów przemysłowych lub domowych, np. do mycia lub prania. Jednak do zmiękczania wody pitnej rozwiązanie to zazwyczaj nie stanowi odpowiedniej opcji, ponieważ stosowane odczynniki mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu stosowanie metody chemicznej w gospodarstwie domowym jest dość ograniczone i nie zawsze uzasadnione.
Magnetyczne/elektromagnetyczne zmiękczanie wody
Metoda ta działa dzięki wykorzystaniu stałego pola magnetycznego, które zmienia strukturę soli. Dzięki temu cząsteczki wody nie krystalizują się na ściankach rur czy w urządzeniach domowych, ale bezpośrednio w cieczy. Powstały osad jest łatwo usuwany z sieci wodociągowej w specjalnym zbiorniku sedymentacyjnym lub bezpośrednio do kanalizacji. Dzięki temu płyn zostaje zmiękczony bez tworzenia się kamienia.
Metody magnetyczne i elektromagnetyczne są niemal identyczne. Druga z wymienionych stanowi po prostu nowocześniejszą i bardziej zaawansowaną wersją tej pierwszej. Oba rozwiązania znacznie zmniejszają ilość kamienia, chronią rury przed gromadzeniem się osadów, a nawet są w stanie zmiękczyć kamień już obecny. Urządzenia do zmiękczania wody, takie jak filtr magnetyczny mają kompaktowe rozmiary oraz są instalowane bezpośrednio w sieci wodociągowej. Dzięki temu nadają się do codziennego użytku domowego w zmywarkach i pralkach. Do przygotowywania żywności czy napojów lepiej zastosować inne, wydajniejsze opcje, takie jak filtry jonowymienne lub systemy odwróconej osmozy.
Wymiana jonowa
Metoda wymiany jonowej jest jednym z najbardziej popularnych i skutecznych sposobów zmiękczania wody. Efekt uzyskuje się poprzez przepuszczenie cieczy przez specjalne żywice jonowymienne, w których rozpuszczone w płynie jony wapnia i magnezu zostają zastąpione jonami sodu oraz wodoru. Powstałe związki są bezpieczne dla ludzi czy urządzeń, nie tworzą kamienia, a także nie pozostawiają osadów. W wyniku tego procesu twardość zostaje zredukowana, a woda staje się odpowiednia do codziennego użytku bądź spożywania posiłków.
Zużytą żywicę jonowymienną można łatwo zregenerować, przepuszczając przez nią specjalny roztwór soli, który przywraca stężenie jonów sodu. W ten sposób materiał odzyskuje swoje właściwości zmiękczające i może być ponownie użyty do kolejnego cyklu. Całkowita wymiana elementu filtra nie jest konieczna przed upływem 3-4 lat. Domowe zmiękczacze wody znajdziesz tutaj: https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacze-wody-c-11.html.
Membrana
W tej metodzie zmiękczanie odbywa się poprzez intensywną filtrację: twarda woda pod ciśnieniem przechodzi przez molekularne membrany zdolne do wychwycenia do 98% szkodliwych zanieczyszczeń. Proces obejmuje usunięcie nie tylko minerałów, ale także wielu innych cząsteczek. Dlatego prysznicowy filtr membranowy jest w stanie nie tylko zredukować twardość, ale także usunąć inne rodzaje zanieczyszczeń, zarówno chemicznych, jak i organicznych.