Kategorie
Uncategorized

Uprawa fasoli – podstawowe informacje

Uprawa fasoli w Polsce jest bardzo popularna, ponieważ często wykorzystuje się ją w kuchni. Dostępny na rynku duży wybór odmian pozwala nam wybierać co roku inny. Jednak, aby cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanej fasoli, warto znać podstawowe zasady jej wysiewu, pielęgnacji i ochrony przed szkodnikami.

Fasola – co warto o niej wiedzieć?

Fasola zwykła jest jednorocznym gatunkiem rośliny należącej do rodziny bobowatych. W Polsce spotyka się ją jedynie jako roślinę uprawną i bardzo często hoduje się ją w przydomowych ogródkach. Fasola posiada słabo rozgałęzioną, zdrewniałą łodygę, a podczas kwitnienia tworzy kwiaty zebrane po 2-8 sztuk. Owocami są strąki, które mogą przybierać różne kolory w zależności od odmiany. Planując uprawę fasoli, na początek należy wybrać rodzaj, jaki chcemy hodować.  

Jak uprawiać fasolę?

Uprawę fasoli rozpoczynamy od jej wysiewu. Aby to zrobić, należy wybrać miejsce, ponieważ to warzywo najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych i umiarkowanie wilgotnych. Nasiona wysiewamy wtedy, gdy na zewnątrz temperatura w ciągu dnia oscyluje powyżej 15 stopni, a nocami nie pojawiają się przymrozki. Najlepiej robić to od połowy maja do nawet początku lipca. Umiejscawia się je na słonecznym stanowisku, umieszczając po około 3 nasiona w dołkach na głębokości około 3 cm. Należy pamiętać, aby zachować odpowiednie odległości, ponieważ roślina mocno się rozrasta:

  • odmianę karłowatą wysiewamy, zachowując 20-centymetrowe odstępy i odległość między rzędami powyżej 40 cm;
  • odmianę tyczkową wysiewamy w odstępach 50-centymetrowych, zachowując odległość około 60 cm pomiędzy rzędami.

Fasoli nie musimy jednak uprawiać tylko w ziemi, ponieważ odmiany tyczkowe można hodować w donicach zarówno na balkonach, tarasach, jak i w ogrodach.

Fasola – jak uprawiać i pielęgnować?

Gdy wysiejemy nasiona, należy zadbać o odpowiedni poziom wilgotności podłoża, ponieważ roślina ta nie lubi ani zbyt podmokłych, ani zbyt suchych terenów. Warto zadbać o regularne podlewanie małą ilością wody, tak aby fasola zawsze miała zapewnioną odpowiednią wilgotność. Podczas wzrostu należy pamiętać, aby glebę wokół roślin spulchniać i rozluźniać.

Dodatkowo nie można zapominać o odchwaszczaniu ziemi. Pomimo tego, że fasola jest rośliną średnią wrażliwą na chwasty, i tak warto je usuwać ze względu na liście, które szybko przykrywają międzyrzędzia. Nie wymaga również stosowania nawozów podczas kwitnienia oraz zawiązywania się strąków. Jeśli jednak uznamy, że ziemia wymaga nawożenia, warto przed zasadzeniem zastosować kompost lub obornik. Fasolę zbieramy w momencie, kiedy jej strąki są już całkowicie suche.

Uprawa fasoli – jak uchronić się przed szkodnikami?

Pomimo nawet najlepszego pielęgnowania rośliny może się zdarzać, że zaatakują ją szkodniki. Zwykle dzieje się to w momencie, kiedy fasola ma już rozwinięte strąki. Wtedy owady wgryzają się w nasiona, niszcząc naszą pracę i plony. Najczęściej spotykanymi szkodnikami są rolnice, przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa czy śmietka kiełkówka. W momencie, gdy pojawia się ryzyko, że na naszej fasoli pojawią się nieproszeni goście, warto sięgnąć po środki dostępne na https://superplony.pl/pl/c/Ochrona-fasoli/37. Regularna obserwacja pozwoli szybko wykryć szkodniki, a co za tym idzie, umożliwi skuteczne ich wyeliminowanie bez uszkodzenia rośliny i jej strąków. 

Uprawa fasoli – najważniejsze informacje w pigułce

Fasola jest rośliną cenioną i posiadającą wiele wartości odżywczych, dlatego warto ją uprawiać. Należy jednak pamiętać o kilku wskazówkach:

  • fasoli nie uprawiamy co roku na tym samym miejscu, ponieważ zwiększa to ryzyko pojawiania się szkodników;
  • fasolę przez pierwszy rok warto uprawiać po oborniku, dzięki czemu odwdzięczy się nam dużą ilością kwiatów, a następnie pełnymi strąkami;
  • podczas pielenia chwastów należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych korzeni rośliny,
  • fasola jest rośliną ciepłolubną, dlatego warto siać ją w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru, aby zapewnić jej odpowiednie warunki o wzrostu.